Geld besparen op de zorgverzekering

Ieder persoon van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt is volgens de wet verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt de standaardzorg van de huisarts, ziekenhuis en apotheek. Een basisverzekering kan worden afgesloten bij een van de tientallen zorgverzekeraars die op de Nederlandse markt opereren.

Grote verschillen in de te betalen premie

De inhoud en dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Dit geldt echter niet voor de te betalen premie! Verschillen van €20 of meer per maand zijn geen uitzondering. Door de premies van de verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en over te stappen, kan er op jaarbasis eenvoudig honderden euro’s worden bespaard.

Tot wanneer is overstappen mogelijk?

Een zorgverzekering sluit je altijd voor een heel jaar af. Tussentijds switchen is dus niet mogelijk. Wil je dit jaar minder premie gaan betalen? Voor de zorgverzekering geldt: overstappen tot 31 december.  De premies van de verschillende zorgverzekeraars worden eind oktober bekendgemaakt, dus vanaf dat moment kun je een goede vergelijking maken.

Zorgverzekeringen met elkaar vergelijken

Het vergelijken van de zorgpremies van alle zorgverzekeraars in 2021 wordt met behulp van de website Vergelijkdezorgverzekeringen.nl een stuk eenvoudiger gemaakt. Op deze website is in één oogopslag de goedkoopste zorgverzekeraar te vinden.

Lagere premie door een hoger eigen risico

In Nederland geldt een verplicht eigen risico van € 385. Het eigen risico houdt in dat u de eerste € 385 aan zorgkosten zelf dient te betalen. Vrijwel alle zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid aan om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885, wat uiteraard resulteert in een lagere maandelijkse premie. Het nemen van een vrijwillig eigen risico kan interessant zijn voor mensen die geen of weinig aanspraak maken op medische zorg, maar brengt wel een bepaald risico met zich mee.